Matcha teen terveysvaikutukset – Vihreä tee on pitkään ollut suositeltu osa terveellistä ruokavaliota, mutta toinen kirkkaampi sävy on tulossa yhä suositummaksi: matcha. Tässä on mitä sinun tulee tietää juomasta.

Mikä on matcha tee?

Matcha on eräänlainen vihreä tee, joka valmistetaan ottamalla nuoria teelehtiä ja jauhamalla ne kirkkaan vihreäksi jauheeksi. Sen jälkeen jauhe sekoitetaan kuuman veden kanssa. Tämä eroaa tavallisesta vihreästä teestä, jossa lehdet infusoidaan veteen ja poistetaan sitten. Haudutetun vihreän teen juominen “on vähän kuin pinaatin keittämistä, pinaatin heittämistä pois ja vain veden juomista”, sanoo Louise Cheadle, The Book of Matcha -lehden toinen kirjoittaja ja teeyhtiön teepussien omistaja. “Saat osan ravintoaineista, mutta heität pois parhaan palan.” Matchalla juot kokonaiset teelehdet.

Matcha-lehtiä kasvatetaan varjossa pidetyillä vihreän teen pensailla. Sävy lisää lehtien klorofyllin määrää, mikä tekee niistä kirkkaan vihreitä ja ravinteita täynnä. Lehdet poimitaan käsin ja varret ja suonet poistetaan. Cheadlen mukaan lehdet jauhetaan perinteisesti graniittikivien avulla erittäin hienoksi jauheeksi. “Lehtien jauhamiseen menee tunti, ja se tehdään pimeässä ravinteiden suojaamiseksi”, hän sanoo.

“Paras matcha tulee Japanista, jossa sitä on viljelty vuosisatojen ajan ja se on osa perinteistä japanilaista teeseremoniaa”, hän lisää.

Matcha teen terveysvaikutukset – Mitä hyötyä matcha teestä on?

Matcha sisältää muiden vihreiden teiden tavoin luokan antioksidantteja, joita kutsutaan katekiineiksi. Matcha sisältää runsaasti katekiinia nimeltä EGCG (epigallocatechin gallate), jolla uskotaan olevan syöpää torjuvia vaikutuksia kehossa. Tutkimukset ovat yhdistäneet vihreän teen useisiin terveyshyötyihin, kuten sydänsairauksien, tyypin 2 diabeteksen ja syövän ehkäisyyn ja jopa painonpudotuksen edistämiseen. On kuitenkin tärkeää huomata, että suuri osa tästä tutkimuksesta ei ole peräisin kliinisistä kokeista, jotka osoittavat vihreän teen olevan hyödyn. Sen sijaan se on suurelta osin peräisin väestöpohjaisista tutkimuksista, joissa tutkijat tarkastelevat vihreää teetä juovia ihmisryhmiä ja vertaavat heidän terveystuloksiaan ryhmiin, jotka eivät juo sitä. Tutkimukset ovat osoittaneet yhteyden teen ja paremman terveyden välillä, mutta syy-yhteyttä ei ole vielä todistettu. Matcha on vielä vähemmän tutkittu kuin haudutettu vihreä tee.

Mielenkiintoisia löytöjä on kuitenkin tehty. Vuoden 2014 tutkimuksessa tarkasteltiin 25 satunnaistettua kontrolloitua tutkimusta teen ja verenpaineen välisestä yhteydestä ja raportoi, että kun ihmiset joivat teetä – erityisesti vihreää teetä – 12 viikon ajan, heidän verenpaineensa laski merkittävästi. Vuoden 2011 tutkimuksessa kerrottiin, että vihreän teen juominen näytti olevan yhteydessä huonon LDL-kolesterolin alhaisempiin tasoihin, mutta lisää tutkimusta tarvitaan. Koska matcha on eräänlainen vihreä tee, niillä voi olla samanlaisia ​​etuja, mutta tämän väitteen esittämiseksi ei ole tarpeeksi tutkimusta.

Miten matcha eroaa vihreästä teestä?

Sekä tavallinen haudutettu vihreä tee että matcha sisältävät kofeiinia, mutta vähemmän kuin kahvi tai musta tee. Matcha näyttää sisältävän enemmän kofeiinia kuin tavallinen haudutettu vihreä tee.

Se näyttää myös sisältävän enemmän EGCG:tä. ConsumerLab.com, riippumaton testausryhmä, testasi matcha-tuotteita vuonna 2015 ja havaitsi, että matcha tarjosi 17–109 mg EGCG:tä annosta kohti. Vertailun vuoksi keskimääräinen haudutettu vihreä tee tarjoaa 25-86 mg annosta kohti. Vaikka matchajauheet sisälsivät enemmän katekiinia grammaa kohti kuin haudutettu vihreä tee, se oli huomattavasti kalliimpaa: edullisin matchajauhe oli tuolloin saatavilla hintaan 2,31 dollaria 200 mg:sta EGCG:tä, kun taas keitetyn vihreän teen sama määrä maksoi 27 senttiä. Jauheisiin verrattuna teepusseissa oleva matcha tuottaa huomattavasti vähemmän EGCG:tä.

“Osa koko [matchan juomisen] auraa on se, että se on kokemus”, sanoo tohtori Tod Cooperman, ConsumerLab.comin puheenjohtaja. “Mutta sinä maksat palkkion tästä mukavasta kokemuksesta.”

Matcha teen terveysvaikutukset

Matcha teen terveysvaikutukset – Pitäisikö sinun olla huolissasi matcha-teen lyijystä?

Vihreän teen sisältämä lyijy on ollut huolenaihe. “Vihreä tee on kuin lyijysieni”, Cooperman sanoo. “Ei ole yllättävää, että olemme havainneet vuosien varrella kohtuullisen korkeita pitoisuuksia vihreästä teestä.”

Mutta ConsumerLab.comin testaus on osoittanut, että vaikka lyijyä löytyy vihreän teen pusseissa käytetyistä lehdistä, se ei näytä imeytyvän veteen. Cooperman sanoo, että hänen tiiminsä oli huolissaan matchan lyijypitoisuudesta, koska ihmiset kuluttavat jauhettuja vihreän teen lehtiä suoraan pusseiden sijaan. Heidän testauksensa osoittivat kuitenkin, että heidän testaaman kuuden suositun matcha-merkin – DoMatcha, Encha Organic Matcha, Rishi Teahouse Matcha, Teavana Imperial Matcha, Kirkland Signature Green Tea ja The Republic of Tea Double Green Matcha Tea – jauheet eivät olleet lyijyn saastuttamia. tai muita metalleja, eivätkä myöskään sisältäneet torjunta-aineita. Toistaiseksi Cooperman sanoo, että hän ei usko, että lyijylle altistuminen on riski Yhdysvalloissa tällä hetkellä myytävässä matchassa.

“Voit niellä huoletta”, Cooperman sanoo. “Emme ole testanneet kaikkia merkkejä, mutta testaamamme premium-merkit ovat olleet puhtaita.”

Matcha-jauhe ja kuuma vesi tulee sekoittaa keskenään. Suosittelemme, että käytät teesiiviltä matchan seulomiseen kulhoon välttääksesi kokkareiden muodostumisen. Lisää sitten lämmin vesi ja sekoita. (Perinteisesti tämä tehdään bambuvispilällä, jota kutsutaan chaseniksi.) Vatkaamalla syntyy vaahtoava tee, joka voidaan kaataa kuppiisi. Jotkut ihmiset lisäävät jauhetta muihin kuumiin nesteisiin, kuten maitoon, kirkkaan vihreän latteen valmistamiseksi. Tässä on video perinteisen matcha-teen valmistamisesta.

Cheadle sanoo tuovansa jauheita mukanaan, jotta hän voi ravistaa sitä juomaan, kuten veteen tai smoothieen. Sitä voidaan lisätä myös muihin ruokiin, kuten leipiin ja leivonnaisiin sen värin ja maun vuoksi.

Matcha teen terveysvaikutukset – Onko matcha-teellä sivuvaikutuksia?

Vihreän teen ja matchan juomista pidetään terveellisenä ja turvallisena, mutta kofeiinille herkkien ihmisten tulee olla tietoisia siitä, että molemmat sisältävät kunnollisia määriä piristettä. Vuonna 2016 Maailman terveysjärjestö yhdisti myös kuumien juomien, kuten kahvin ja teen, kulutuksen suurempaan ruokatorven syövän riskiin. Riski on kuitenkin paljon pienempi kuin muiden syiden, kuten tupakoinnin, aiheuttama syöpäriski.

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Matcha Terveysvaikutukset-7 Matchan Mahdollista Terveyshyötyä