Matcha terveysvaikutukset- Eräs vihreä tee, matcha, on nestemäinen antioksidanttien lähde ja voi tukea sydäntä, aivoja ja aineenvaihduntaa, kun se sisällytetään terveelliseen ruokavalioon.

Matcha on ylhäällä muiden niin kutsuttujen superruokien kanssa, kuten kurkuma, inkivääri, kefir, luonnonvaraiset mustikat ja sienet. Se on jauheena, joten se on helppo lisätä smoothieihin, juomiin ja jopa leivonnaisiin. Matcha latten, macaronien ja mochin välissä sitä on kaikkialla – erityisesti makeissa juomissa, kuten bobassa, ja jälkiruoissa, kuten karamellissa ja jäätelössä. Jotkut ihmiset pitävät matchan lisäämästä maanläheisestä mausta, kun taas toiset haluavat vain hyötyä väitetyistä terveyshyödyistä.

Joten, mikä tämä suosittu vihreä jauhe on? “Matcha on erityinen vihreä tee, vaikka sen uskotaan olevan polyfenoleja enemmän kuin tavallinen vihreä tee”, selittää lääkäri ja elintarviketutkija William Li. “Matchan antioksidanteilla on osoitettu olevan monia terveyshyötyjä, mukaan lukien lisääntynyt aineenvaihdunta, alentunut kolesteroli ja parantunut verenkierto.”

Matcha-tee sai alkunsa Japanista lähes tuhat vuotta sitten. Se kuuluu samaan perheeseen kuin vihreä tee – sekä vihreä tee että matcha ovat peräisin Camellia sinensis -kasvista – mutta ne korjataan eri tavalla, ja tämä selittää, miksi matchalla voi olla hieman etua vihreään teehen verrattuna. Japanilaisen matchan luomiseksi teekasvi suojataan suoralta auringonvalolta, mikä lisää yhdisteiden, kuten klorofyllin, kofeiinin, aminohappojen ja antioksidanttien määrää, Molecules-lehden tammikuun 2021 numerossa julkaistun katsauksen mukaan.

Matcha tunnetaan enimmäkseen raikkaasta aromista, syvän vihreästä pigmentistä ja runsaasta antioksidanttipitoisuudestaan. Vihreät teet sisältävät antioksidantteja epikatekiiniä (EC), epigallokatekiinia (EGC) ja epikatekiinigallaattia (ECG), mutta matcha on rikkain epigallokatekiinigallaatti (EGCG), edellä mainitussa katsauksessa huomauttaa. “Poikkeuksellisen korkean katekiinipitoisuutensa ansiosta matchan ja vihreän teen on osoitettu tukevan kaikkea ruoansulatuksesta sydämen terveyteen, aineenvaihduntaa, kognitiivisia toimintoja, syövän ehkäisyä ja paljon muuta”, sanoo Jenna Volpe, RDN, joka sijaitsee Austinissa, Texasissa..

Jos haluat antaa matchalle mahdollisuuden, sinun ei tarvitse ostaa kalliita herkkuja tai Instagram-juomia paikallisesta kahvilasta (vaikka sekin voi olla hauskaa). Pidä asiat yksinkertaisina valmistamalla matchaa kotona – sekoita vain eloisa voima valitsemaasi nesteeseen.

Tämän juoman hyvän ulkonäön ja täyteläisen maun lisäksi tässä on seitsemän tapaa, joilla matcha voi parantaa terveyttäsi.

1.Matcha terveysvaikutukset – Matchan kofeiini voi nostaa energiatasoa

Centers for Disease Control and Prevention (CDC) arvioi, että yli kolmasosa yhdysvaltalaisista aikuisista ei nuku tarpeeksi, mikä saattaa selittää sen, miksi monet turvautuvat nestemäisiin energialähteisiin aamu- ja iltapäivän noutomatkallaan. Tavallinen meno? Kahvi, vaikka energiajuomat ovat myös nousussa. Noin 62 prosenttia amerikkalaisista juo kahvia joka päivä National Coffee Associationin mukaan, mutta vuorottelussa on toinenkin kofeiinin lähde, jota kannattaa harkita – matcha.

Cleveland Clinicin mukaan matcha on rikkaampi kofeiinin lähde kuin kahvi, vihreä tee tai musta tee. Matchan kofeiinipitoisuus voi vaihdella, mutta Molecules-artikkelin kirjoittajat väittävät, että se on 18,9–44,4 milligrammaa (mg) matchajauheen grammaa kohden. Jokainen 8 unssin (ozsin) matcha-kuppi, joka on valmistettu matchajauheesta ja vedestä, sisältää 76–180 mg kofeiinia, Volpe huomauttaa. Vertaa sitä 8 unssin kupilliseen vihreää tai mustaa teetä, jossa on 30–50 mg, ja samankokoiseen kahviin, jossa on 80–100 mg, Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkeviraston (FDA) mukaan.

Kaikkien ei ole järkevää lisätä kofeiinin saantiaan. “Kofeiini matchassa voi laukaista joillakin ihmisillä IBS:n, IBD:n, ahdistuneisuuden tai unettomuuden oireita”, Volpe sanoo. Jos et ole herkkä kofeiinille, matcha on hyvä sen lähde; mutta muista korjata kofeiinisi aamulla, ei iltapäivällä tai illalla, jotta se ei häiritse untasi. Yleisesti ottaen yritä lopettaa kofeiinin nauttiminen vähintään kahdeksan tuntia ennen lakanoiden painamista, National Sleep Foundation neuvoo.

2.Matcha terveysvaikutukset – Matcha voi parantaa huomiota ja muistia

Kofeiini tunnetaan laajalti kyvystään lisätä energiaa ja vireyttä, mutta se helpottaa myös muistitehtävien suorittamista epäoptimaalisina aikoina, kuten varhain aamulla, selviää väsyneistä opiskelijoista tehdyn tutkimuksen mukaan.

Toinen asia, joka voi vahvistaa näitä vaikutuksia, on teaniini, matchan aminohappo, joka liittyy Cleveland Clinicin mukaan parempaan keskittymiseen ja alhaisempaan stressiin.

“Matchan juominen parantaa tarkkaavaisuutta, keskittymistä ja kognitiivisia toimintoja”, sanoo tohtori Li ja viittaa huhtikuussa 2021 Nutrition Researchissa julkaistuun satunnaistettuun kontrolloituun tutkimukseen, jossa oli mukana nuoria aikuisia, jotka kohtaavat akuuttia stressiä. Samat tutkijat suorittivat kokeen keski-ikäisillä ja vanhemmilla aikuisilla ja tekivät samanlaisia ​​löydöksiä, jotka julkaistiin toukokuussa 2021 Nutrientsissa. Matcha kofeiinin kanssa paransi henkisessä stressissä olevien ihmisten huomiokykyä ja työsuoritusta enemmän kuin pelkkä kofeiini.

Jotkut tutkijat ovat kutsuneet matchaa “mielialan ja aivojen ravintoaineeksi” sen vaikutusten huomioimiseen ja muistiin, mikä johtuu theaniinin, kofeiinin ja EGCG:n läsnäolosta.

3.Matcha voi suojata neurodegeneratiivisilta häiriöiltä ja kognitiiviselta rappeutumiselta

Jos olet huolissasi aivosairaudesta, tässä on toinen mahdollinen syy tavoittaa matcha.

“Vaikka vihreä tee ja matcha ovat hyvin samankaltaisia, matcha sisältää itse asiassa huomattavasti enemmän kversetiiniä, pigmentoitua flavonoidia, jolla on erityisiä antioksidanttisia ominaisuuksia, jotka olennaisesti suojaavat solujamme vaurioilta ja vähentävät ikääntymisprosessia monin tavoin”, Volpe sanoo. Joulukuussa 2020 Nutrientsissa tehdyn tutkimuksen mukaan matcha sisältää runsaasti K-vitamiinia. Kun matchajauhetta nautittiin päivittäin, tutkijat havaitsivat, että sillä oli suojaavia vaikutuksia iäkkäiden naisten kognitiivista heikkenemistä vastaan.

Volpe lisää: “Matchaa tutkitaan usein sen roolin vuoksi Alzheimerin taudissa ja muissa hermoston rappeutumissairauksissa, osittain siksi, että siinä on paljon kversetiiniä, joka voi ylittää veri-aivoesteen”, mitä huhtikuussa 2022 Moleculesissa julkaistu katsaus tukee.

Toisen Biomolecules-lehden tammikuun 2020 numerossa julkaistun katsauksen mukaan kversetiinin ja Alzheimerin tautia vastaan ​​hermostoa suojaavien vaikutusten välinen suhde on hyvin dokumentoitu.

4.Matcha terveysvaikutukset -Matcha voi tukea tervettä sydäntä sydäntä suojaavilla eduilla

Sydämen terveyden merkitys on sanomattakin selvää, mutta sydämeen liittyvät ongelmat ovat edelleen suuri ongelma Yhdysvalloissa. CDC:n mukaan arviolta 47 prosentilla yhdysvaltalaisista aikuisista on korkea verenpaine tai verenpainetauti. Sitä kutsutaan usein “hiljaiseksi tappajaksi”, koska sillä ei ole fyysisiä oireita ja se voidaan havaita vain verenpainetesteillä. On tärkeää ylläpitää tervettä verenpainetta, koska korkeat paineet lisäävät sydänkohtauksen, aivohalvauksen, sydämen vajaatoiminnan ja muiden vakavien terveysvaikutusten riskiä Mayo Clinicin mukaan.

Hyvä uutinen on, että matcha voi olla osa sydämen terveellistä elämäntapaa. Volpe huomauttaa, että mikään yksittäinen ruoka ei ole hopealuoti sairauksien ehkäisyyn, mutta kun se toteutetaan osana tasapainoista ruokavaliota, matcha voi auttaa. “Matchassa oleva EGCG auttaa vähentämään oksidatiivista stressiä ja tulehdusta, kahta sydänsairauksien aiheuttajaa”, hän sanoo ja lisää, että teen sydäntä suojaavia etuja on tutkittu hyvin. Suurin osa tutkimuksista koskee kuitenkin vihreää teetä tai eläimiä. Aikaisempi meta-analyysi havaitsi yhteyden vihreän teen kulutuksen ja sydänsairauksien riskiin liittyvien yleisten suotuisten tulosten välillä. Vaikka tarvitaan tiukempaa tutkimusta ihmisillä, aiemmat eläintutkimukset viittaavat siihen, että matchalla voisi olla rooli kokonaiskolesterolin, triglyseridien ja verensokerin alentamisessa.

Matcha terveysvaikutukset

5.Match terveysvaikutukset – Matchan antioksidanteilla voi olla syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia

Mitä tulee syövän hillitsemiseen, ei ole olemassa sellaista asiaa kuin parannuskeino. Mutta matchan siemaileminen osana terveellistä ruokavaliota voisi olla hyvä liike.

Vaikka tutkimus on vielä kesken, matcha voi auttaa estämään ja ehkäisemään syöpäsolujen kasvua, Volpe sanoo. “Vihreän teen ja matchan roolia tiettyjen syöpien ehkäisyssä on tutkittu maailmanlaajuisesti jo pitkään, mutta tutkijat ovat vasta alkaneet ymmärtää tämän toiminnan mekanismeja”, Volpe selittää.

Yksi teoreettinen mekanismi voi olla EGCG. Tällä teeyhdisteellä on kemopreventiivinen vaikutus, ja on kliinistä näyttöä siitä, että EGCG:llä on merkittävä rooli tiettyjen syöpien estämisessä ja ehkäisyssä Molecules-lehdessä heinäkuussa 2020 julkaistun katsauksen mukaan.

Suuri osa matcha- ja EGCG-syöpätutkimuksesta keskittyy rinta- ja paksusuolensyöpien ympärille. “Matcha voisi pysäyttää rintasyövän kantasolujen kasvun”, Li sanoo viitaten Aging-lehden elokuussa 2018 julkaistuun tutkimukseen. “Nämä kantasolut ovat syy siihen, miksi rintasyöpä joskus palaa potilaille ilmeisen onnistuneen hoidon jälkeen.” EGCG:n on myös osoitettu tukahduttavan paksusuolen syövän kantasoluja toisen tutkimuksen mukaan.

Matchalla saattaa olla kasvainten vastaisia ominaisuuksia marraskuun 2022 Current Research in Food Science -lehdessä julkaistun katsauksen mukaan, mutta lisää tutkimusta tarvitaan.

6.Matcha terveysvaikutukset -Matcha voi tukea tervettä painoa ja aineenvaihduntaa

Jos haluat laihtua, juomallasi on väliä. Aiemmat tutkimukset osoittivat, miksi sokerilla makeutetut juomat tulisi jättää pois pöydästä, mutta mitä on pöydällä, varsinkin jos et halua juoda pelkkää vettä?

Osoittautuu, että matcha on – ja tämä vehreä juoma voi suoraan tukea ponnistelujasi laihduttaa.

Vaikka ihmistutkimuksia tarvitaan, elokuussa 2022 Frontiers in Nutritionissa julkaistu eläintutkimus ehdotti, että matchalla voi olla rooli liikalihavuuden vähentämisessä ja aineenvaihduntahäiriöiden parantamisessa.

Muut tutkimukset viittaavat siihen, että matchalla voi olla rasvanpolttopotentiaalia, Li sanoo. “Tutkijat tutkivat matchaa 19–35-vuotiailla naisilla, jotka olivat normaalipainoisia ja havaitsivat, että matchan juominen ennen juoksumatolla harjoittelua lisäsi koko kehon rasvan hapettumista, aineenvaihdunnan merkkiä, 35 prosenttia verrattuna ihmisiin, jotka eivät juoneet matchaa.” Li kertoo tutkimuksesta, joka julkaistiin syyskuussa 2018 International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism -lehdessä.

Pohjimmiltaan matcha rohkaisee kehoa hajottamaan rasvahappoja harjoituksen aikana, mikä vähentää kehon rasvaa.

Yhdistettynä vähäkaloriseen ruokavalioon matcha voi myös auttaa vähentämään painoa. Tämä kävi ilmi pienessä havaintotutkimuksessa syyskuussa 2022 Plant Foods for Human Nutrition -tapahtumassa, jossa osallistujat noudattivat vähäkalorista ruokavaliota matchaa nauttiessaan. Vaikka matcha-ryhmä osoitti ruumiinpainon merkittävää laskua, niin myös kontrolliryhmä. Joten matcha voi liittyä painonpudotukseen, mutta pelissä on muita tekijöitä.

7.Matcha terveysvaikutukset -Matcha voi vaikuttaa suotuisasti maksan toimintaan

Maksa on tärkeä elin, joka huuhtelee myrkkyjä verestä. Alkoholin ja huumeiden tiedetään olevan haitallisia maksalle, aiheuttaen mahdollisia maksavaurioita ja lisäävän maksasairauksien riskiä.

Huumeiden ja alkoholin lisäksi muut elämäntapatekijät voivat vaikuttaa negatiivisesti maksan terveyteen. Alkoholiton rasvamaksasairaus sisältää yleisiä maksasairauksia, jotka johtuvat rasvan kertymisestä maksaan. Syy tähän on joskus tuntematon, mutta Mayo Clinicin mukaan se on yhdistetty lihavuuteen, korkeaan verensokeriin ja insuliiniresistenssiin. Tässä tapauksessa matcha voisi auttaa, mutta tutkimus on rajallista.

Kesäkuussa 2021 Nutrientsissa julkaistussa lihavilla hiirillä tehdyssä eläintutkimuksessa tutkijat havaitsivat, että matchaa saaneiden hiirten ryhmä oli vähentänyt alkoholitonta rasvamaksasairauksia ja parantanut maksan toimintaa. Ihmisillä, joilla on alkoholiton rasvamaksatauti, matchan katekiinit, erityisesti EGCG, voivat olla hyödyllisiä; lisää ihmistutkimuksia tarvitaan. Medicines-lehden maaliskuussa 2022 julkaistun katsauksen mukaan EGCG:llä on hyödyllisiä vaikutuksia oksidatiivisen stressin aiheuttamaan tulehdukseen, joka voi aiheuttaa maksasairautta.

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Matcha Terveyshyödyt-7 Todistettua Tapaa Matcha-Tee Parantaa Terveyttäsi