Matcha terveyshyödyt-Matcha-tee on eräänlainen vihreä tee. Se voi olla hyvä sydämelle, painolle ja muille terveydellisille tekijöille sen antioksidanttipitoisuuden vuoksi. Se on myös helppo sisällyttää ruokavalioosi.

Matcha terveyshyödyt- Mikä on matcha?

Matcha on suosittu terveysliikkeissä ja kahviloissa, ja sitä on saatavana matcha shotteina, latteina, teenä ja jälkiruokina.

Vihreän teen tavoin matcha tulee Camellia sinensis -kasvista. Se on kuitenkin kasvanut eri tavalla ja sillä on ainutlaatuinen ravintoprofiili.

Viljelijät varjostavat matcha-kasveja suurimman osan kasvukaudesta. Tämä suoran auringonvalon puute lisää klorofyllin tuotantoa, lisää aminohappopitoisuutta ja antaa kasville tummemman vihreän sävyn.

Lehtien keräämisen jälkeen tuottajat poistavat varret ja suonet ja jauhavat lehdet hienoksi jauheeksi. Tämä on matcha.

Matcha sisältää ravintoaineita koko teelehdestä ja sisältää enemmän kofeiinia ja antioksidantteja kuin vihreässä teessä tyypillisesti on.

Matchasta ja sen ainesosista tehdyt tutkimukset ovat paljastaneet monia etuja, jotka osoittavat, että se voi auttaa suojaamaan maksaa, edistää sydämen terveyttä ja jopa auttaa painonpudotuksessa.

Tässä on 7 mahdollista matchan nauttimisen terveyshyötyä ja etua.

Matcha terveyshyödyt

1.Matcha terveyshyödyt-Sisältää runsaasti antioksidantteja

Matcha sisältää runsaasti katekiineja, teen sisältämiä kasviyhdisteitä, jotka toimivat luonnollisina antioksidantteina.

Antioksidantit auttavat stabiloimaan haitallisia vapaita radikaaleja, yhdisteitä, jotka voivat vahingoittaa soluja ja aiheuttaa kroonisia sairauksia.

Matchaa kasvatetaan varjossa. Kun lehtiä korjataan, katekiinipitoisuus on pienempi kuin muissa vihreän teen tyypeissä. Kuitenkin, kun liuotetaan veteen, se tuottaa 3 kertaa enemmän.

Eräs tutkimus osoitti, että matcha-ravintolisien antaminen hiirille vähensi vapaiden radikaalien aiheuttamia vaurioita ja tehosti antioksidanttiaktiivisuutta.

Matchan sisällyttäminen ruokavalioon voi lisätä antioksidanttien saantiasi, mikä voi auttaa estämään soluvaurioita ja pienentämään useiden kroonisten sairauksien riskiä.

2.Voi auttaa suojaamaan maksaa

Maksa on elintärkeä terveydelle, ja sillä on keskeinen rooli myrkkyjen huuhtelussa, lääkkeiden metaboloinnissa ja ravintoaineiden käsittelyssä.

Jotkut tutkimukset ovat osoittaneet, että matcha voi auttaa suojaamaan maksasi terveyttä.

Vuonna 2015 tehdyssä 15 tutkimuksen katsauksessa havaittiin, että vihreän teen juominen liittyi maksasairauksien riskin vähenemiseen.

Kuitenkin vuonna 2020 jotkut asiantuntijat huomauttivat, että vaikka matcha voi hyödyttää ihmisiä, joilla on alkoholiton rasvamaksatauti (NAFLD) vähentämällä maksaentsyymejä, se voi lisätä maksaentsyymejä ihmisillä, joilla ei ole NAFLD:.

Lisää tutkimusta tarvitaan, jotta voidaan tarkastella matchan vaikutuksia yleiseen väestöön, koska useimmat tutkimukset rajoittuvat tutkimuksiin, joissa tutkitaan vihreän teen uutteen vaikutuksia eläimillä.

3.Matcha terveyshyödyt-Edistää aivojen toimintaa

Jotkut tutkimukset osoittavat, että useat matchan komponentit voivat auttaa parantamaan aivojen toimintaa.

Yhdessä 23 henkilön tutkimuksessa tarkasteltiin, kuinka ihmiset suoriutuivat aivojen suorituskyvyn mittaamiseen suunniteltujen tehtävien sarjassa.

Jotkut osallistujat söivät joko matcha-teetä tai patukkaa, joka sisälsi 4 grammaa matchaa, kun taas kontrolliryhmä söi plaseboteetä tai patukkaa.

Matchaa nauttineet paransivat huomiokykyä, reaktioaikaa ja muistia lumelääkettä käyttäviin verrattuna.

Toinen pieni tutkimus osoitti, että 2 gramman vihreän teejauheen nauttiminen päivittäin 2 kuukauden ajan auttoi parantamaan iäkkäiden ihmisten aivojen toimintaa.

Matchassa on korkeampi kofeiinipitoisuus kuin vihreässä teessä. Tyypistä, merkistä ja käsittelystä riippuen vihreä tee sisältää yleensä noin 11–25 milligrammaa grammaa kohden (mg/g), kun taas matcha sisältää 19–44 mg/g.

Matcha sisältää myös yhdistettä nimeltä L-teaniini, joka muuttaa kofeiinin vaikutuksia, lisää vireyttä ja auttaa välttämään kofeiinin kulutuksen aiheuttamat energiatason romahdukset.

4.Voi auttaa estämään syöpää

Matcha sisältää joitakin yhdisteitä, jotka on yhdistetty syövän ehkäisyyn koeputkissa ja eläinkokeissa.

Esimerkiksi matcha sisältää runsaasti epigallokatekiini-3-gallaattia (EGCG), katekiinityyppiä, jolla voi olla voimakkaita syöpää ehkäiseviä ominaisuuksia.

Jotkut laboratorio- ja eläintutkimukset ovat ehdottaneet, että se voi auttaa ehkäisemään tiettyjä syöpää, vaikka lisätutkimusta tarvitaan.

5.Matcha terveyshyödyt-Voi edistää sydämen terveyttä

Jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että vihreän teen juominen, jolla on samanlainen ravinneprofiili kuin matcha, voi auttaa suojaamaan sydänsairauksilta.

Vihreän teen kulutus on yhdistetty pienempään sydän- ja verisuonitautien riskiin verrattuna kahviin, ja jotkut tutkimukset ovat ehdottaneet, että se voi auttaa vähentämään korkean verenpaineen ja muiden komplikaatioiden riskiä sydänsairauksia sairastavilla ihmisillä.

Matchan yhdisteet ovat samanlaisia kuin vihreässä teessä, ja jotkut ihmiset ovat ehdottaneet, että sillä voi olla samanlaisia ​​etuja. Ainakin yksi eläintutkimus näyttää kuitenkin olevan ristiriidassa tämän väitteen kanssa.

6.Auttaa laihtumaan

Vihreä tee on tunnettu kyvystään tehostaa painonpudotusta, ja se on usein lisätty painonpudotukseen.

Vuoden 2020 katsauksessa todettiin, että yhdessä ruokavalion ja liikunnan kanssa jopa 500 mg vihreän teen päivittäinen nauttiminen 12 viikon ajan saattaa alentaa painoindeksiä.

Vaikka useimmat tutkimukset ovat keskittyneet vihreään teehen, matcha on peräisin samasta kasvista ja sisältää samanlaisia yhdisteitä.

7.Matcha-tee on helppo valmistaa

On monia tapoja nauttia matchasta.

Voit valmistaa perinteistä matcha-teetä seulomalla kuppiisi 1–2 tl (2–4 grammaa) matchajauhetta, lisäämällä 59 ml kuumaa vettä ja sekoittamalla se bambuvispilällä.

Voit myös säätää matchajauheen ja veden suhdetta haluamasi koostumuksen mukaan.

Oheempaa teetä varten vähennä jauhetta puoleen teelusikalliseen (1 g) ja sekoita 89–118 ml:aan kuumaa vettä.

Saat tiivistetyn version yhdistämällä 2 teelusikallista (4 g) jauhetta vain 1 unssiin (30 ml) vettä.

Jos tunnet itsesi luovaksi, kokeile vatkaamalla proteiinismoothieja lisätäksesi suosikkireseptiesi ravintosisältöä.

Sivuvaikutukset ja riskit

Huolimatta sen mahdollisista terveyshyödyistä, matchaa on parasta kuluttaa kohtuudella.

Matcha sisältää enemmän kofeiinia kuin vihreä tee. Vaikka osa kofeiinista voi olla hyödyllistä, liiallisella määrällä voi olla haitallisia vaikutuksia, kuten sykkeen nousu.

Jotkut tutkijat sanovat, että runsas katekiinien saanti voi aiheuttaa maksaongelmia, vaikka he huomauttavatkin, että tämä on epätodennäköistä, kun ihmiset kuluttavat vihreää teetä ruoaksi tai juomaksi.

Matchan juominen voi myös lisätä altistumistasi epäpuhtauksille, kuten torjunta-aineille, kemikaaleille ja jopa arseenille, jota löytyy teekasvien viljelymaasta.

Tutkimukset ovat ehdottaneet, että 338 mg katekiinia ja EGCG:tä päivässä on turvallista aikuisten kuluttaa. Tämä määrä on noin 4 grammassa matchaa tai 2 tasoa teelusikallista.

Matchajauheen suurin siedettävä saanti voi kuitenkin riippua yksilöstä. Varmista varmuuden vuoksi, että käytät matchaa kohtuudella.

Etsi myös sertifioituja luomulajikkeita epäpuhtauksien riskin vähentämiseksi.

Muista myös lukea seuraava artikkeli

Matcha Green Tea Scientific Research On Polyphenols Contained In Tea